03.11.2013

Derfor bør du skydei RAW!

Hej!

Egentlig har jeg ret travlt, men jeg tænkte, at jeg lige ville skrive et lille bitte indlæg om, hvorfor man bør skyde i RAW.
Mange ved sikkert ikke engang, hvad dette begreb overhoved betyder. Kort sagt er det en helt rå version af et billede. De billeder, man normalt arbejder med, er i formatet JPEG. Dette har I nok hørt før. Et billede i formatet JPEG er et slags billede af et billede. Kameraet har allerede redigeret billedet for dig, og de farver, kontraster, støj, skygger og andet er fastlåst. Du kan ændre det i billederedigeringsprogrammer som picasa eller photoshop, men egentlig redigerer du ikke billedet, du lægger bare ovenpå. Det er her RAW kommer ind i billedet. Den rå fil kan ikke åbnes direkte alle steder. Den kan åbnes i Photoshop Camera Raw editor, eller i et program, der fulgte med dit kamera. Når billedet åbnes her kommer der en masse sliders og andet, som du kan lege med. Her ændrer du rent faktisk ting i billedet. 
I lang tid valgte jeg ikke at skyde i RAW, på trods af, at jeg nogenlunde vidste, hvad det indebar. Og egentlig var det også et 'uheld' at jeg overhoved skiftede til det. Men det er ikke noget jeg fortryder.

I går aftes skulle jeg til fødselsdag, og tænkte, at jeg lige ville skyde et par billeder inden. Lyset på mit værelse er mildt sagt forfærdeligt, og solen var for længst gået ned bag et tykt lag af skyer. Udover det havde jeg kun et par minutter til at tage billederne i, så der var ikke tid til alternative metoder. Her er det originale billede:


Billedet er mørkt, og hvidbalancen er på ingen måde korrekt, farverne er udvaskede og jeg kunne blive ved. Her er så billedet efter en tur i RAW-editoren:


Og til sidst de sidste ændringer i photoshop:


Som I nok efterhånden var opdaget, er jeg vild med meget lyse billeder, haha.

Var dette billede taget som en JPEG-fil, ville det være stort set umuligt at redde. Jeg synes, det siger lidt om, hvor fantastisk det er at have en så stor kontrol med billedet. Nu, hvor jeg har skudt RAW i en fire måneders tid, kan jeg slet ikke forestille mig at vende tilbage til JPEG. Når man først har prøvet at have denne kontrol, føler man, at det at skulle redigere et JPEG-billede, er ligesom at redigere et screenshot af et billede.
Dog er der et par ting man lige skal være opmærksom på:
- På kameraet ser billederne ikke så gode ud som JPEG-filer. Dette er fordi kameraet ikke redigerer billedet for dig. I starten, da jeg skød RAW uden at vide det, blev jeg meget skuffet over mine billeder, da de manglede lys, kontrast og farver. Jeg forstod slet ikke hvad der skete. Da jeg så overførte dem til computeren og åbnede dem i photoshop, så det straks bedre ud!
- Filerne fylder mere. Som i fylder meget mere. På mit 16GB hukommelseskort kan jeg have 600 RAW-filer. Ikke specielt meget i forhold til JPEG. Men det er klart det værd.
- Filerne kan ikke åbnes direkte. Du kan ikke uploade dit RAW-billede til fx facebook eller blogspot. De skal gennem et program først, så de konverteres til JPEG. Dette gjorde dog ikke den store forskel for mig.

Jeg håber, at dette indlæg satte jeres tanker lidt igang.

xoxo Mille.

2 kommentarer:

  1. Damn du er god! Giv mig dine evner til photoshop - for mig er det en udfordring, alene at skulle gøre billedet sort og hvid, haha :O)

    miaekholm.blogspot.dk

    SvarSlet
  2. Super fedt og brugbart indlæg! Jeg er ikke så skarp i det med RAW og JPEG, men altså - kan man ændre det på selve kameraet, så man tager billedet som RAW direkte?

    SvarSlet