03/04/2013

Hvad er blænde?

Hej!

Der er mange, der ikke kender til begrebet 'blænde' og ord som 'blændetal', 'blændeåbning' osv. Derfor tænkte jeg, at jeg ville tage mig tid til at lave dette indlæg, hvor jeg forklarer om blænde så godt jeg kan.

Inde i objektivet sidder nogle 'blades', som kan åbne sig og lukke sammen. De bestemmer bla. hvor meget lys, der kommer ind til kameraets sensor.

http://www.digital-photography-student.com
Nogenlunde sådan ser det ud. Det er et sjovt værktøj, der kan bruges kreativt. Du kan ændre blændetallet i Av på Canon eller A på Nikon.

På en måde fungerer det lidt ligesom vores øje. Jo mere åbent du har det, jo lysere er det. Og noget andet, som jeg fandt ud af efter en del timer i bil var, at hvis du kniber øjet lidt sammen kommer der sådan nogle 'arme' fra lyse kilder, som fx. solen. Se nedenfor.


Noget andet blænden gør er at bestemme, hvor meget, der skal være i fokus. Hvis blændåbningen er stor (altså et lavt tal som fx. 1.8 eller 2.2) er der mindre, der er i fokus. Hvis blænden derimod er lille (stort tal, som fx. 16 eller 22) er der mere, der er skarpt. Der er altid mere skarp bag dit fokuspunkt end foran.


Med en stor blændeåbning kan man altså lave smukke billeder med slørret baggrund eller bokeh. Så hvis du ikke allerede har prøvet at lege med det værktøj, så synes jeg du skal til det.
Held og lykke!

xoxo Mille.

8 kommentarer:

 1. Wow, meget godt forklaret! Vil bare lige sige tusind tak for, at du tager dig tid til at lave sådanne indlæg :)
  signne.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak!
   Det var da i hvert fald så lidt! Vil meget gerne lave flere. Tusind tak!

   Slet
 2. Det er virkelig godt forklaret! Super godt indlæg :)

  SvarSlet
 3. Virkelig godt indlæg!! Synes du har forklaret det hele kanon godt, så alle ville kunne forstå det. Nogle gange fatter man nada af de der fotobøger, haha <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak! Det er jeg virkelig glad for at høre.
   Præcis, haha!

   Slet
 4. Virkelig godt indlæg! Må jeg afprøve :-)
  Kunne være dejligt med flere af sådan nogle indlæg her! :-D

  Kig gerne forbi min giveaway <3
  http://www.ablondemess.dk/2013/04/makeup-giveaway.html

  SvarSlet
  Svar
  1. Fedt! Held og lykke med det. :-)
   Åh, er virkelig glad for du kan lide det. Så vil jeg da klart lave flere! Hvis det er nogle specielle emner, siger du bare til.

   Slet